In Occident, mancarea chinezeasca nu are o reputatie buna ca aliment sanatos. Produsele sunt bogate in grasimi si carbohidrati. Dar, in realitate, adevarata mancare traditionala chinezeasca este foarte sanatoasa, lupta impotriva bolilor, prelungeste viata si previne obezitatea.
Dieta traditionala chineza contine cantitati mici pana la moderate de proteine de origine animala si multe alimente pe baza de plante, care ajuta la combaterea bolilor.
Acest tip de bucatarie foloseste mancarea ca terapie si cauta sa armonizeze organismul cu anotimpurile. Combina condimente si arome la fel de bogate pe atat de sanatoase.
O filozofie a vietii
Cultura chineza se bazeaza pe filozofia „yin” si „yang” nu numai in medicina si arte martiale, ci si in gatit, cautand echilibrul, armonia si adaptarea la schimbare. Pentru a crea o masa sanatoasa, chinezii cauta echilibrul in arome, pentru a proteja organismul.
Dieta traditionala chineza include legume usor aburite sau prajite, insotite de orez, taitei sau galuste. Carnea si pestele fac parte din dieta, dar sunt servite in cantitati mult mai mici decat suntem obisnuiti in dieta occidentala.
Usturoiul si ghimbirul sunt de asemenea folosite, dar nu cu scopul de a imbunatati aroma, ci ca ajutor la digestie. Ceaiul verde, un excelent antioxidant, face, de asemenea, parte din dieta.
In mancarea chinezeasca, se crede ca tot ceea ce mancam ne poate influenta starea generala si bunastarea.
O putem incorpora?
Mancarea traditionala chinezeasca s-a dovedit a fi foarte benefica pentru sanatate si bunastare. Si au o filozofie in jurul alimentelor care poate fi adoptata de alte tari cu succes.
In primul rand, chinezii nu au un cuvant pentru „calorii”, ei vad mancarea ca sustinere si nu ca potentiale surse de crestere in greutate. Expertii au aratat ca dietele cu continut scazut de grasimi controlate cu calorii sunt mai putin eficiente decat cele cu o incarcatura glicemica scazuta, cum ar fi dieta chineza. Secretul lui este evitarea alimentelor zaharoase cu calorii care nu sunt hranitoare pentru organism.
Legumele sunt in centrul atentiei
In Occident, legumele sunt de obicei acompaniamentul unor alimente precum carnea sau pestele. Dar traditia chineza trateaza legumele ca in centrul atentiei, dandu-le prioritate in alimentatie pentru a se bucura de beneficiile lor. Cheia este ca majoritatea farfuriei sunt legume si se adauga putine proteine.
Pe langa legume, orezul joaca un rol foarte important, care este sarac in grasimi si bogat in nutrienti si fibre si, de asemenea, te face sa te simti multumit.
Nu mancati in exces
In aceasta traditie, chinezii mananca pana se simt satui si apoi se opresc. Ei mananca trei mese bune in fiecare zi si nu merg pe diete accidentale si nu sar peste mese.
Atata timp cat mancarea are un aport mare de legume cu fibre si un echilibru de proteine si carbohidrati (tipic in dieta chinezeasca) putem manca pana cand suntem multumiti. Cu toate acestea, combinatia de zahar, carbohidrati rafinati si grasimi inseamna ca noi, in Occident, mancam mai mult decat avem nevoie cu adevarat.
Importanta lichidelor in alimente
Un alt punct cheie al dietei traditionale chinezesti este ca fiecare masa include supa sau un fel de mancare pe baza de supa. In schimb, dietele occidentale sunt foarte uscate si asta duce la un consum mai mare de apa. Dar in cazul chinezilor, ei nu beau niciodata apa in timpul mesei.
Ciorbele sau supele cu alimentele care se consuma sunt benefice si te tin multumit mai mult timp.
Cautarea echilibrului
Pe baza filozofiei sale traditionale, dieta chinezeasca se bazeaza pe echilibrul dintre ingredientele umede si cele uscate. Ceea ce permite o masa variata si sanatoasa care include carbohidrati complecsi, proteine si cereale.
Combinatia de proteine si carbohidrati ajuta la stabilizarea zaharului din sange, permitandu-va sa obtineti un nivel bun de energie si minimizand cresterea in greutate.
Unii experti considera ca acest tip de alimente din traditiile orientale ar putea fi benefice in cultura occidentala, unde obezitatea este o problema foarte latenta.