Laptele este capabil sa acopere, de la sine, nevoile energetice si nutritive ale mamiferelor in perioada de lactatie, fiind singura sursa de nutrienti pana la varsta de 6 luni in cazul omului. In plus, laptele are vitamine si minerale esentiale pentru mentinerea normala a functiilor corpului in toate etapele vietii.
In acest sens, un consum adecvat de lapte si derivate din lapte in copilarie va ajuta la dezvoltarea si intretinerea oaselor si a dintilor, precum si la reducerea pierderilor de minerale osoase la varsta adulta, datorita continutului sau de calciu si proteine.
Lapte si proteine din lapte
Laptele de vaca contine aproximativ 3% proteine. Aceste proteine sunt compuse din numeroase fractiuni, dintre care cazeinele constituie 80% din total si proteinele serice 20%. Cazeinele prezente in lapte formeaza un complex de fosfoproteine si glicoproteine, cunoscut sub numele de micela, capabil sa transporte componente precum calciul. Proteinele din lapte se caracterizeaza prin faptul ca au o valoare biologica ridicata, comparabila cu cele prezente in alte alimente precum pestele, carnea sau ouale. In plus, ele joaca un rol in dezvoltarea si intretinerea normala a oaselor si muschilor, printre alte functii. Citeste pe AskAi mai multe despre care sunt proteinele din lapte si alte componente benefice pentru sanatat.
Lapte si carbohidrati
Carbohidratii sau carbohidratii sunt principala sursa de energie pentru organismul nostru, asa ca trebuie sa acopere intre 45 si 60% din necesarul caloric zilnic2. De asemenea, contribuie la functionarea normala a creierului si sunt implicate in refacerea functiei normale a muschilor dupa exercitii fizice intense si/sau prelungite.
Carbohidratul predominant din lapte este lactoza. Aceasta dizaharida, formata din glucoza si galactoza, este digerata in intestin de o enzima cunoscuta sub numele de lactaza. Acest zahar este responsabil pentru gustul usor dulce al laptelui. Laptele furnizeaza aproximativ 40-50 g de lactoza pe litru.
Lipidele lactate
Lipidele nu sunt doar o sursa de energie pentru organism, ci sunt si o parte esentiala a membranelor celulare si faciliteaza absorbtia anumitor nutrienti, cum ar fi vitaminele liposolubile. In plus, sunt o sursa importanta de acizi grasi esentiali.
Grasimea din lapte se gaseste sub forma de microglobuli formati in principal din trigliceride care la randul lor sunt inconjurate de proteine, fosfolipide si colesterol. Acestea contin, de asemenea, cantitati mici de esteri de colesterol, vitamine solubile in grasimi precum vitamina A si D3 si β-caroten. Aceste fosfolipide au o mare importanta nutritionala datorita rolului lor emulsionant al grasimii din lapte in sine si al grasimii alimentare in general.
Pe de alta parte, in prezent ne putem bucura de o mare varietate de lapte cu cantitati diferite de grasime, precum degresat, care are mai putin de 0,5 g de grasime totala la 100 ml. Semidegresate, cu intre 1,5 si 1,8 g grasime totala la 100 ml, si, in final, intregul, cu minim 3,5 g grasime totala la 100 ml3.
Continut mineral din lapte
Laptele contine diverse minerale, in special calciu. Este un mineral esential pentru organism, participand la formarea si intretinerea oaselor si a dintilor in conditii normale, in special in perioada copilariei, in care nevoile de anumite substante nutritive, precum calciul, sunt crescute. De asemenea, contribuie la functionarea normala a neurotransmisiei si a metabolismului energetic.
La fel, laptele si derivatele din lapte au alte minerale precum fosforul, magneziul, potasiul si zincul, constituind un instrument adecvat pentru a atinge cerintele zilnice ale acestor nutrienti.
Lactate si vitamine
In ceea ce priveste vitaminele, laptele contine atat vitamine solubile in apa, cat si solubile in grasimi, tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3) si, intr-o masura mai mica, acid folic. Dintre vitaminele liposolubile, vitamina A sau retinolul, este cea care se gaseste in cea mai mare concentratie.
Trebuie remarcat faptul ca atunci cand grasimea este indepartata din lapte, cantitatea de vitamine solubile in grasimi precum A si D3 este, de asemenea, redusa. De aceea puteti gasi pe piata lapte degresat fortificat sau imbogatit cu vitamina A.
Acest tip de lapte fortificat este un instrument nutritional bun, mai ales in unele situatii precum osteoporoza. Acestea se remarca si prin continutul mai mare de calciu, vitamina D si vitamine solubile in apa precum acidul folic.
Pe scurt, laptele si derivatele din lapte reprezinta o sursa nutritionala importanta, care furnizeaza energie si nutrienti esentiali , precum calciul, si proteine cu valoare biologica ridicata si pe care le putem include in alimentatia noastra de 2 pana la 3 ori pe zi.