Cele 9 tipuri de creatina: proprietati nutritionale si utilizari

In zilele noastre, un procent mare din populatie face miscare frecvent, in multe cazuri in sala de sport. Dintre cei care o fac, multi au unicul obiectiv de a slabi si de a se mentine in forma, dar altii vor si sa-si dezvolte masa musculara castigand definitie si putere. 

In acest sens, s-au nascut si au devenit populare o intreaga gama de suplimente alimentare si alte substante care faciliteaza aceasta sarcina, crescand nivelul de energie si facilitand dezvoltarea musculara. Unele dintre ele sunt naturale, cum ar fi creatina. Aceasta substanta a fost si continua sa fie foarte populara in lumea sportului. Exista o multime de tipuri diferite de creatina , asa ca in acest articol vom colecta unele dintre cele mai populare.

Ce este creatina?

Creatina este o substanta de origine proteica, un acid azotat prezent in mod natural in organismul nostru si in cel al altor animale. Poate fi gasit in muschi, unde contribuie la sinteza ATP (o molecula folosita de celulele noastre pentru a obtine energie).

Pe de alta parte, creatina faciliteaza, prin urmare, mobilitatea si tonusul muscular, ajutand la generarea de energie, ceea ce face ca subiectul sa fie mai rezistent la oboseala si sa se recupereze mai repede. Consecinta este ca performanta musculara se va imbunatati, permitandu-va sa faceti mai mult exercitii in mai putin timp. La fel, si masa musculara creste, desi acest lucru se datoreaza in mare masura consumului si retinerii crescute de apa de catre muschi.

Aceste fapte au facut ca acesta sa fie studiat si utilizat pe scara larga in domeniul sportului, fiind un agent ergogenic si anabolic natural care poate fi achizitionat cu usurinta ca supliment in magazinele de sanatate si sport. Permite nu doar o performanta mai buna, ci si o recuperare mai buna si mai rapida dupa efectuarea unor exercitii intense (in special cele anaerobe).In ciuda acestui fapt, nu este un steroid si folosirea lui nu este interzisa in competitie. 

Pe langa faptul ca face parte din corpul nostru si poate fi folosit ca supliment alimentar, este posibil sa il incorporam in corpul nostru si prin consumul de carne si peste (de exemplu, heringul are o cantitate considerabila).

Este necesar sa luati masuri de precautie in consumul acestuia?

Creatina este in general considerata o substanta sigura, fara efecte secundare grave . Cu toate acestea, consumul de doze excesive poate ajunge sa provoace probleme cu rinichii. 

Poate genera si deshidratare datorita consumului de apa de catre muschi sau probleme digestive. Daca este utilizat, este necesar sa programati dozele si sa consumati multa apa.

Tipuri de creatina

La nivel de supliment alimentar si pentru utilizarea acestuia in sport , precum si pentru imbunatatirea dezvoltarii si performantei musculare, au fost create de-a lungul timpului diferite formule de creatina si sunt disponibile pe piata. Desi exista un numar mare de optiuni, unele dintre cele mai comune si recunoscute constau in urmatoarele tipuri de creatina.

1. Creatina monohidrat

Cel mai popular si considerat unul dintre cele mai eficiente, creatina monohidrat este cea principala; din care sunt dezvoltate toate celelalte (care incorporeaza de obicei ceva substanta pentru a le spori efectele). Aceasta substanta este compusa in principiu din creatina 88%, restul de 12% fiind apa. Nu incorporeaza alti aditivi. Este hidratant, scade afectarea celulelor si creste nivelul de creatina intramuscular .

2. Clorhidrat de creatina sau HCl

Este o substanta in care creatina si acidul clorhidric sunt amestecate, ceea ce o face o molecula stabila, eficienta si usor solubila . Este una dintre cele mai recente formule, care genereaza si mai putine probleme.

3. Gluconat de creatina

In aceasta formula creatina si moleculele de glucoza sunt unite, astfel incat unirea lor este absorbita de organism ca si cum ar fi aceasta din urma si faciliteaza sosirea creatinei in muschi.

4. Creatina fosfat sau fosfocreatina

Acest tip de creatina combina creatina si fosforul intr-un raport 62-38, intentionand sa sporeasca eficacitatea creatinei prin aceasta unire. Cu toate acestea, nu pare sa ofere rezultate mai bune decat monohidratul. Ajuta la formarea tesuturilor slabe .

5. Creatina kre-alcalina

Formula care a fost dezvoltata ca o incercare de a elimina problemele cauzate de consumul de creatina monohidrat, este una dintre cele mai pure. Are un pH mai mare decat acesta, ceea ce genereaza o absorbtie mai buna si previne sa fie dificila generarea creatininei in loc sa absoarba creatina. 

Prin prevenirea genezei creatininei, produce un risc mai mic de probleme renale . Una dintre cele mai absorbabile, determina o mare crestere a energiei si a puterii musculare in acelasi timp in care este necesara o doza mai mica. Cu toate acestea, inca se indoieste ca este mai eficient decat monohidratul.

6. Malat de creatina

Aceasta formula amesteca creatina cu acidul malic, fiind solubila si permitand imbunatatirea muschilor fara a afecta nivelul de grasime sau tensiunea arteriala. Produce mai multa energie decat monohidratul. De asemenea, este utilizat la persoanele cu tulburari precum oboseala cronica.

7. Ester etilic al creatinei

In aceasta formula, creatina monohidrat si alcoolul sunt amestecate, esterificand creatina. Dupa absorbtie, se imparte in creatina si etanol la viteza mare, permitand o buna penetrare a membranei celulare .

8. Citrat de creatina

Considerata cea mai solubila formula in apa, combina citratul si creatina. Se absoarbe usor si este foarte popular, mai ales ca de obicei nu provoaca probleme gastrice sau disconfort. Cu toate acestea, nu s-a dovedit a fi mai eficient decat monohidratul.

9. Alte tipuri

Cele mentionate mai sus sunt doar unele dintre cele mai comune si usor de gasit, dar exista multe altele, precum nitratul de creatina, decanatul sau AKG . Alegerea unuia sau celuilalt va depinde in mare masura de nevoile fiecarei persoane si de prezenta sau absenta efectelor secundare. Este necesar sa se tina cont de faptul ca ar fi indicat sa se stabileasca si sa se ghideze dozele din punct de vedere nutritional si in functie de caracteristicile fiecarei persoane.