Cum sa dai o noua identitate locuintei tale

In stil contemporan, aceasta este o casa in care detaliile arhitecturale deosebite completeaza designul unitar al amenajarii, punand mare accent pe functionalitate si pe un stil aparte in ceea ce priveste imbinarea tuturor pieselor.

“Locuinta este reconditionata in intregime, iar atmosfera si decorul unei case sunt date de oamenii care o locuiesc, si nu de mobila. Acest lucru m-a facut sa regandesc functionalitatea locatiei, prioritizand interesele noilor proprietari”, spune Elisabet Bocaciu, un designer care are o experienta de sase ani in Romania in amenajarea locuintelor cu caracter contemporan. Elisabet Bocaciu defineste stilul contemporan ca “o reorganizare a spatiilor de destinatie, lucru impus de faptul ca timpul nu ne mai ajunge sa ne impartim intre familie, serviciu si socializare. Un exemplu ar fi sa renuntam la o camera separata, destinata bibliotecii, si sa marim zonele de interes comun, cum ar fi livingul, diningul si bucataria. Aceasta idee sta la baza proiectului de fata, care are posibilitatea sa imparta spatiul pe un etaj, mansarda si subsol”, spune Elisabet.

Parterul se preteaza sa aiba destinatie comuna familiei si musafirilor, asa ca, la intrare, te surprinde placut o canapea, un loc vesel, o piesa vintage spectaculoasa, viu colorata, care atrage privirea si iti da senzatia de confort si caldura.

Prin oglinda lipita pe peretele care face legatura intre cele doua module de mobila, in bucatarie se creeaza o iluzie optica a unui alt spatiu de explorat, care apartine tot acesteia din urma. Insula multifunctionala este prevazuta cu prize telescopice si acces la internet – prizele se pot retrage dupa caz, lasand un aspect linistit, ideal pentru servirea mesei. Formele simple, multifunctionale si monumentale de aici fac ca efectul accesoriilor si al decoratiunilor sa iasa in evidenta, iar acesta este un prilej bun ca peretele care duce spre living sa fie valorificat la maximum printr-o culoare puternica, si anume violet. Vopseaua decorativa Stucco Veneziano pune in valoare o instalatie artistica in completarea canapelei de la intrare si lasa impresia unui corp de iluminat futurist. Combinatia indrazneata a culorilor alese pentru perete si fotoliu, in contrast cu mobila simpla alb/negru, reda stilul indraznet, opulent, al locuintei.

Suprafata vitrata din pardoseala pana in tavanul livingului reda granita dintre exterior si interior ca un tot unitar, dar totusi diferit, in care cerul intra in casa si pare sa se continue pe tavanul livingului. Acest lucru a fost posibil datorita unei membrane translucide elastice ce ascunde leduri multicolore care confera o atmosfera intima si relaxanta mai ales noaptea, cand nuantele se disting cel mai bine si prind viata. Pardoseala copiaza membrana luminata care are o forma trapezoidala, ce vrea sa rupa paralelismul peretilor pentru a crea un spatiu poate nonconformist, dar care da posibilitati multiple de mobilare a acestui spatiu. Canapeaua este centrul livingului, in jurul ei fiind create zone ce pot fi destinate relaxarii, petrecerilor sau admirarii stelelor. Din atmosfera livingului nu lipseste nici semineul, la flacarile caruia poti asculta muzica adecvata starii pe care vrei s-o induci. Livingul tinde sa se continue pana la o canapea exterioara care este inconjurata de jardinere cu plante, pietre si apa. Canapeaua, gata sa te intampine oricand, isi schimba imaginea la lasarea noptii, cand luminile descriu o mini-gradina intr-o atmosfera feerica.

Din holul de la etajul unu, trecand printr-o usa, urci spre dormitorul matrimonial care se afla la capatul scarilor de la mansarda. Spatiul deschis al dormitorului este redat prin accesul la baie si dressingul fara usi. In locul destinat baii s-au ales intentionat finisari de un negru lucios in contrast cu un negru mat, pentru a completa ambianta de noapte a dormitorului. Fundalul baii descrie decorul SPA, care are un aspect reconfortant dimineata, cand spatiul este luminat natural.

Cele doua usi din baie sunt singurele din dormitorul matrimonial, fiind concepute pentru dus si toaleta.

Peretele din fata patului pare aproape invizibil din cauza oglinzii, creand un spatiu nou. Mijlocul oglinzii este intrerupt de un panou din lemn cu finisaje rotunjite, care este destinat televizorului cu toate aspectele tehnice si electronice. Pe langa gandirea spatiului util ca functionalitate si inspiratie artistica, mobila a fost aleasa astfel incat sa nu incarce, ci sa fie comoda, deosebita si contemporana.

Designerul a gasit toate aceste calitati la Lemon, de unde nu a fost greu sa amenajeze intreaga casa, de la mobila de bucatarie, canapea, pat pana la accesorii care, prin formele simple, de bun-gust, si-au gasit locul peste tot si care au inspirat-o.

Elisabet Bocaciu ne-a marturisit ca aceasta lucrare nu ar fi fost posibila daca nu ar fi avut o buna colaborare cu proprietarii, cu arhitectul Diana Ilinca si cu proprietara magazinului Lemon, Cristina Capitanu. Nu trebuie uitata importanta echipei, care a respectat planurile si indicatiile designerului, mai precis seful de lucrare, Ionel Popescu, si seful de santier si executorul detaliilor, Gheorghe Mateescu.