Dieta Atkins isi propune sa ajute o persoana sa slabeasca limitand carbohidratii si controland nivelul insulinei.
Dr. Robert Atkins, un cardiolog american, a creat dieta la inceputul anilor ’70. A evoluat de-a lungul timpului si acum incurajeaza oamenii sa manance mai multe legume bogate in fibre si sa faca mai mult exercitii fizice decat in trecut.
Ce este Dieta Atkins?
Dr. Atkins a conceput o dieta pentru a reduce in mod semnificativ aportul de carbohidrati . Dieta Atkins are patru principii fundamentale :
- a pierde in greutate
- a mentine pierderea in greutate
- a obtine o sanatate buna
- a pune bazele permanente pentru prevenirea bolilor
Potrivit dr. Atkins, principalul motiv pentru cresterea in greutate este consumul de carbohidrati rafinati sau carbohidrati, in special zahar, sirop cu porumb cu fructoza ridicat si faina.
Cum functioneaza?
Atunci cand o persoana urmeaza dieta Atkins, metabolismul corpului sau trece de la arderea glucozei sau a zaharului, ca combustibil la arderea grasimilor depozitate. Acest comutator se numeste cetoza .
Cand nivelul glucozei este scazut, nivelul insulinei este, de asemenea, scazut si apare cetoza. Cu alte cuvinte, cand nivelul de glucoza este scazut, organismul trece la utilizarea depozitelor de grasimi, precum si a grasimilor alimentare, pentru energie. In teorie, acest lucru poate ajuta o persoana sa piarda grasimea si greutatea corporala.
Inainte ca o persoana sa manance, nivelul de glucoza este scazut, deci nivelul de insulina este de asemenea scazut. Cand acea persoana mananca, nivelul lor de glucoza creste, iar organismul produce mai multa insulina pentru a o ajuta sa utilizeze glucoza.
Indicele glicemic (GI) este o scara care ranguri hidrati de carbon, sau de carbohidrati, de la 0 la 100, in functie de cat de repede creste nivelul de zahar din sange dupa consum, si de cat de mult.
Carburile rafinate, cum ar fi painea alba si bomboanele, contin niveluri ridicate de glucoza. Aceste alimente au scoruri mari de GI, deoarece glucidele lor intra in sange rapid, provocand un pic de glucoza.
Alte tipuri de carbohidrati, cum ar fi fasolea, nu afecteaza atat de repede sau sever nivelul glicemiei. Au o incarcatura glicemica scazuta si scor mai mic la indicele glicemic.
Glucidele nete sunt totalul carbohidrati minus fibre si alcooli de zahar. Alcoolii din zahar au un efect minim asupra nivelului de zahar din sange. Potrivit Dr. Atkins, cei mai buni carbohidrati sunt cei cu o incarcatura glicemica scazuta.
Fructele si boabele au un continut ridicat de carbohidrati, iar o persoana din dieta Atkins restrictioneaza acestea , mai ales in stadiile incipiente. Cu toate acestea, aceste alimente sunt, de asemenea, surse bune de vitamine , minerale, fibre si antioxidanti .
Pentru a compensa lipsa alimentelor bogate in nutrienti, dieta Atkins incurajeaza oamenii sa foloseasca suplimente de vitamine si minerale.
Folosind grasimea din corp
Daca exista un aport minim de carbohidrati prin dieta, va aparea cetoza. In timpul cetozei, organismul va descompune depozitele de grasime din celule, rezultand in crearea de cetone. Aceste cetone devin apoi disponibile pentru ca organismul sa le foloseasca ca energie.
Dieta Atkins este o dieta cu continut scazut de carbohidrati, in care organismul arde mai multe calorii decat in alte diete, deoarece apare cetoza. Este un fel de dieta ketogena, desi aportul proteic este de obicei mai mare, iar grasimea este mai mica in comparatie cu o dieta ketogena traditionala.
Aflati mai multe despre cum functioneaza dietele keto . De asemenea, cum difera de dieta Atkins.
Patru faze
Dieta Atkins are patru faze :
Faza 1: Inductie
O persoana consuma mai putin de 20 de grame (g) de carbohidrati in fiecare zi. In aceasta etapa, carbohidratii provin in principal din salata si legume, cu continut redus de amidon. Dieterul mananca alimente bogate in proteine, cu un continut ridicat de grasimi si proteine, cu legume cu continut scazut de carbohidrati, cum ar fi verdetele cu frunze.
Mai multe sfaturi aici despre cum sa incepeti o dieta cu continut scazut de carbohidrati.
Faza 2: Pierderea in greutate continua
Oamenii introduc treptat alimente bogate in nutrienti si bogate in fibre ca surse suplimentare de carbohidrati. Aceste alimente includ nuci, seminte, legume cu continut scazut de carbohidrati si cantitati mici de fructe de padure. Oamenii pot adauga, de asemenea, branzeturi moi in aceasta faza.
In faza 2, o persoana adauga:
20-25 g glucide pe zi in prima saptamana
30 g de carbohidrati in a doua saptamana
30 g in fiecare saptamana ulterioara pana cand scaderea in greutate incetineste cu 1-2 kilograme pe saptamana
Scopul fazei 2 este de a afla cate carbohidrati poate manca un individ in timp ce continua sa slabeasca. Aceasta faza continua pana cand individul se afla intre 5-10 kilograme din greutatea lor tinta.
Faza 3: intretinere
Dieterii isi masoara aportul de carbohidrati cu 10 g in fiecare saptamana. Pierderea in greutate va fi acum lenta. Ei pot incepe sa introduca legume, cum ar fi lintea si fasolea, fructele, legumele cu amidon si cerealele integrale in dieta.
Oamenii continua in aceasta faza pana ajung la greutatea lor tinta si o mentin pentru o luna.
Faza 4: Intretinere pe viata
Dieterul incepe sa adauge o gama mai larga de surse de carbohidrati, in timp ce le monitorizeaza cu atentie greutatea, pentru a se asigura ca nu creste.
Aportul net de carbohidrati va varia intre indivizi, dar de obicei va fi intre 40-120 ga zi.